Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elhanukásodtak a karácsonyaink
  2008-12-22 09:48:23, hétfő
 
  RÉGI MAGYAR KARÁCSONYOK
2008. december 22. 04:16:46



Elhanukásodtak a karácsonyaink.

Úgy hittük jó másfél évtizede, hogy a félévszázadnyi ideiglenes itt-tartózkodása után végleg hazament Szibériába a Gyed Maróz meg Csiburáska. (Ah, azok a meghitt, veresnyakkendős Mikulás- és Jézuska-pótló Télapózások december elejétől Fenyőünnepig sőt: újévig!)

De tévedtünk.

A jó öreg myrai püspök helyett mások érkeztek: rénszarvas-szánon a finn sarkköri rokon, majd kivilágított teherautó-csordával a borvirágos orrú Bevásárlás Apó - utóbbi még az üveghegyeken is túlról, egyenest Kokakólaországból. És ők sem tágítanak - nyilvánvalóan újévig, számlazárásig.

Már meg se rezdülünk, ha több menóra áll Pest belvárosában, mint az egész Szentföldön, ha a városi Mindenki Karácsonyfáján olyan vallás jelképei ragyognak, amely nem ismeri a karácsonyt.

Az Ádvent a folyamatos és féktelen bevásárlás ünnepe - félresöpörve valamennyi közgazdasági elemzés okfejtését a hitelképességről és hitelképtelenségről.

Kivetkőztettek önmagunkból.

Távozzunk el néhány percig ettől a zagyva multikulti, polkorrekt, amerikanizált meg eukonform világból őseink színes ünnepeinek világába. Milyen is volt - mondjuk - az utóbbi évszázadok néhány magyar karácsonya.


Színes, Magyar Karácsonya.

Félezer éve is már (vagy még? Ugyan ki tudja, melyik a helyesebb?) a szenteste, majd az eleinte tízórás, később éjféli harangozás utáni mise volt Istené s családé - azután azért belefért sok minden, kevésbé kegyes cselekedet is...

1573-ban lám így dohogott a jó Bornemisza Péter: ,,Az Írás a Karácsonyt az Úr születése napjának, nem pedig a kalácsok napjának nevez!" Sokat sejttető a szójáték, hát még, ha arra gondolunk, hogy a velünk együtt élő akkor tót, ma már szlovákká nemesült szomszédainknál máig is gyanúsan egybecseng a ,,vianocska" és a ,,vianoce" szópár....

Persze nem sokat használt a püspöki intelem, hisz ne feledjük, kemény idők jártak ekkoriban, csaknem olyan kemény idők, mint ma! Janicsár és ,,lánckenet" (Landsknecht) dúlta a hétköznapokat, jólesett egy kevéske lazítás... Bizony, pár évvel később a magas kassai magisztrátus kemény hangú rendeletben kénytelen figyelmeztetni polgárait: ,,Az Advent nem farsang még, s kiváltképp tilos a farsangolás - éppen karácsonykor..."

A két pogány közt sínylődő végvári vitézekről s hódoltsági magyarokról is van adatunk bőven. Dobó István és Balassa Bálint legendás egri végházának vitézei 1579-ben az ősellenség török hatvani helyőrségét így invitálják karácsonyi (!) vendégségre: ,,Lakozzunk együtt, együnk-igyunk, az vitézek is együtt mulassunk!" Meg is jelentek a derék törökök, csakhogy a borvacsora hamar a fejekbe szállt, a lakoma vége véresebb lett, mint egy kisebb ostrom, vagy akár vásárütés...! Írt is a bécsi király meg a budai pasa egymásnak szemrehányó leveleket - hogy a szent ünnep megcsúfolását már ne is említsem.

És bizony városon-falun - az év dolognak-csatának való többi háromszázhatvan napja kárpótlásaként - vidáman folyt e pár napban a pogány mulatozás is...
A falvakban egyvégtében tartott a tánc aprószentekig, faluról falura vándoroltak a víg kompániák. A mulatságnak része volt a kisebbek tréfás köszöntőmondása, a korbácsolás, mustármagozás és más, feledésbe ment vidámságok. Az egyenjogúság jegyében a lányok gyűjtötték a legények süvegébe a muzsikások kommencióját: babot, borsót, gabonát.

A városokban még cifrábban, az utcákon folyt a mulatozás. Végül a színes társaság legjava: a legátusok, a ,,falcoló" mesterlegények, a váltságdíjat gyűjtögetni kiengedett rab végvári vitézek, s koldusok sorra látogatták a módosabbak házait - erőszakosan követelve az ünnephez illő alamizsnát.

A szinte keleties nyüzsgésű hazai ünnepeinkhez szokott, a karácsonyt a krímiai tatár kánnál követségben töltő Pápai Gáspár egészen otthon érzi magát, amikor a szultánfi születési hírére ,,...az ceremónia tartott egy hétig való táncokkal és lövöldözésekkel." Az sem zavarja ebben, hogy nyomorúságos fészek szállásukon a lovakkal együtt kellett aludniuk - hisz itthon is így vegyült a vigalom és a nyomorúság...


Nem csoda, hogy a török kitakarodta után szapora pellengérezéssel, sőt! néha még halálbüntetéssel is igyekeztek városaink visszaállítani a karácsony méltóságát.

Persze a másik pogány is megérte a pénzét - a keresztény bécsi király előszeretettel rendelte fel magához épp Szent Karácsony táján a vagyon- és fejvesztésre kiszemelteket... Bejczy Gergely, Vas vármegye ,,dictator"-a (ugye, milyen beszédes az adószedő hivatali címe?) 1575. végén így ír Batthyány Boldizsárnak: ,,Sokakat hívtak fel esmég szép szóval Bécsbe, kiket meg is fogtak bennük. Mostan penig semmi tekintete, becsülete, tisztessége nincsen az magyar nemzetnek az német előtt."


Aztán kevésbé kemény idők következtek, megnyugvást hozva a magyarnak.

A tisztes polgári ünneplést bensőségesebbé tette a karácsonyfa-állítás lassan nálunk is elterjedő szokása - otthonmaradásra bírva a legficánkolósabb kedvűeket is.

Arisztokrata hölgyek honosították meg 1820 táján: József nádor felesége, Mária Dorottya hercegnő és Brunszvik Teréz grófnő valódi fenyőket díszítettek fel - Podmaniczky Frigyes írja naplójában, hogy Szászföldről érkezett édesanyjuk pedig először színes papírból vágott-ragasztott össze minden gyermekének egyet-egyet.

Alig egy emberöltőnyibe került, míg általánossá vált a többnyire Felvidékről hozott fenyő feldíszítése dióval, vérpiros ,,karácsonyi" almácskával, kivágott papírfigurákkal. Erdélyországban persze ,,helyben volt" a fenyő - a kisgyermek Barabás Miklós már 1820 előtt látott dióval-almával díszített fát a háromszéki Kézdimárkosfalván.

Bár így két irányból is terjedt a szép szokás, Széchenyi István csak 1845-ben említi először naplójában a karácsonyfát - otthon is marad szépségében gyönyörködni, nem megy el a Pesti Kör estélyére. Érdekes, hogy a néhány nap otthoni ,,henyélés" szinte beteggé tette a legnagyobb magyart - legboldogabb karácsonyaként az 1829-est említi, mert ekkor kapta kézbe a Hitel első kinyomtatott íveit.

Petőfi egy évvel előbb látott karácsonyfát, Vachot Sándoréknál. Az a sokoldalú, ámde méltatlanul elfelejtett Vachotné: Csapó Mária állítja a fát, aki amúgy a fiúgyermekek nemzedékeinek indiánkultuszát teremti meg Cooper Bőrharisnya-regényeinek első magyar fordítójaként.

De a mi Petőfinket Vachotné húga, Csapó Etelka vonzotta hozzájuk. Saját kezűleg kivágott csillagdíszre írta vallomását Etelkának, s együtt sütötték a kalácsot (Csapó Mária szerint Petőfi kitűnő szakácsnak bizonyult!), együtt díszítették a fát...

Az egyik csillagdíszre írott vers fennmaradt:

,,Ha e sötét betűk, amiket itt leírok
lennének a balsors, mely tán téged ér,
elvetném a tollat s nem írnék, bár ha lenne
minden vonásomért egy ország a bér".

A szép Etelka pár nap múlva váratlanul meghalt - a vígasztalhatatlan Petőfi ekkor írta, búcsúzásul a ,,Cipruslombok"- versciklust.


Aztán nemsokára hadak útján érkezett meg 1848 karácsonya.

Az országba tört osztrák hadak parancsnoka, Windisch-Graetz ünneprontó kiáltványát már 22-én kifüggesztették Fertőszentmiklóson: a fegyveresen elfogottak ,,rögtön, kötél által kivégeztetnek", helységeik pedig ,,tűzzel-vassal elpusztítandók".

Tudjuk ám, miféle hallatlan skandalum dühítette így fel a derék svarcgelb herceget. A 18-i mosonyi csatában ,,egy valami Görgey nevű dandárnok" egy zászlóalj Vilmos-huszárral futamította meg legkiválóbb két dragonyos - ezredét!

Maga a tettes győri hadiszállásán jegyzi e napon: ,,Az, hogy meddig maradjon Győr a birtokunkban, egyesegyedül Windisch-Graetz belátásától függ." És dicső szerénységgel hallgat saját hőstettéről, az ellenséggel szemben bátran helytálló vitézei nevét viszont sorra feljegyzi.

A Sándor-huszároknál a szent naphoz végképp nem illő vígasság van: parancsnokukat, Poeltenberg őrnagyot fogadják igaz magyarrá a vitézek. Ugyanis a kazimiri csatában (ma Albertkázmérpusztának hívják, a Fertő-tónál található) a magyarul egy kukkot sem tudó későbbi aradi mártír a tőle megszokott francia vezényszóval vezényelte rohamra huszárjait: ,,En avant les epoulettes!" Amiből rögtön kitetszik, hogy epoulette-jei (tiszti vállrojtjai) az ezred élén, s nem a biztos fedezékben voltak találhatók... A rohamot követő vad kézitusában pedig vitézei majd kiestek a nyeregből, amikor az őrnagy úr egyszerre csak ,,úgy káromkodott, mint egy igazi kuruc!"

Maga Kossuth Lajos jegyezte le ezt a páratlan nyelvvizsgát.

A Honvédelmi Bizottmány elnöke hőstettek felsorolásával akarta buzdítani a nemzetet - no meg a Pesten rémülten csomagoló, menekülni készülő országgyűlést. Hivatalos karácsonyi értesítőjében sorra veszi

- a közhuszárt, aki a kegyelemért gyáván megalázkodó főtiszt foglyát megvetéssel útjára engedi,
- a főhadnagyot, aki tizenhét lovasával egy zászlóaljat kerget meg,
- a gyalogos honvédzászlóaljat, amely szuronyrohamával szétszór egy egész dragonyos ezredet.

Persze mi már tudjuk: pár nappal később Mórnál elveszett a csata, az osztrák útja szabaddá vált egészen a Tiszáig.


1851 - Mikulás napjának előestéje. A Humboldt gőzössel New Yorkba (s a szabadság hazájába) érkező hőst, egy ismeretlen, távoli ország szabadsághősét hatalmas tömeg várja Staten Island kikötőjében. A vendég a hajó korlátjára áll - romantikus külseje hatásosan érvényesül - a tömeg elcsendesül. És ekkor valami rendkívüli történik: a henye amerikai szlenget beszélő sokasághoz a barbár ország szabadsághőse a börtönben tankönyvként használt könyvei, a Biblia és Shakespeare ódon angol nyelvén szólal meg... Híresen zengő hangja a szabadban is érvényesül - a pillanat varázsából felocsúdó tömeg őrjöngve ünnepli.

Hat hónap diadalútját alapozta meg ez a találkozás.
(Feljegyzik az anyakönyvek: a Kossuth bejárta vidékeken egy időre divat volt az újszülötteket ,,Kossuth"-ra kereszteltetni - ami persze afféle ,,keszöt"-nek hangzott amerikaiul).

A csúcspont 1851 karácsonya. A philadelphiai Independence Hallban, az amerikai nemzet szülőszobájában maga az elnök: G.M. Dallas köszönti Kossuthot:

Magyarország vezére számkivetésben, de a szabadság csillaga megszenteli azt a helyet, ahonnan majdani szabadságát egykoron kihirdetik".

De Kossuth később úgy emlékezik, hogy az elnök szavainál jobban esett két pályadíjnyertes középiskolás köszöntője, akik a legszebb beszédet írták a távoli ország romantikus szabadsághősének.

De hiába a példátlan siker - a magyar által remélt segítség ismét, ismét, ismét elmarad....

A következő helyszín és a pillanat ismét jelképes.

A Targul Ocna-i fronton ez a fegyvernyugvás első napja: 1917. karácsony estéje. Deseö Lajos tábornok a friss havon fogadja tisztjei karácsonyi jókívánságait. Elnéz a fejük felett - a lövészárkok között keresi más tiszttársak árnyait, azokét, akikkel még századosként, 1914. augusztus elsején a harctérre érkezett. Gyöngybetűkkel írott harctéri naplója szerint három-négyhavonta ,,cserélődött ki" az ezred tisztikara...

Aztán elhárítólag int, szalutál - magában akar maradni. A fedezékben naplója várja:

,,Az oláh tisztek lakkcsizmásan, púderes arccal, kipomádézva és béklyóba kötött oroszlánként viselkedve színpadiaskodnak: csak az oroszok miatt fogadnak el mindent a parlamentairjeik. Ígérik: lesz ez még másként, övék lesz egész Magyarország!"

Csupán egy paca a sorok között...

Aztán elhessegeti a baljós gondolatokat, bejegyzi:

,,Az a hír járja, hogy a muszkák meg az oláhok holnap itt hagyják a frontot, mennek hazafelé. Csak nem lesz tényleg vége a háborúnak?"
Nem lett - s csaknem úgy lett....


Püspökkel kezdtük, fejezzük is be püspöki szóval. Ravasz László így ír 1947 karácsonyán, balsejtelmektől sötétedő magyar égbolt alatt, a forradalom jelszavával visszaélő, de még csupán kezdődő igazságtalanságok idején:

"Karácsony a legszebb forradalom... Ez a gyönyörű forradalom mindig tart és tartani fog a világ végéig. Szörnyű igazságtalanságok, kényuraságok, zsarolások, kizsákmányolások az égre kiáltanak, s a halál adventi völgyein át epedve hallgatjuk a karácsonyi forradalom drága ígéreteit az igazság és szeretet országáról."

Maradt-e - legalább az ígéret?


2007. Karácsony Havának 10. napján Sárközy Csaba


Forrás: Sárközy Csaba

http://www.nemenyi.org/default.asp?Location=_arc&SID=1&AID=12&Direkt= REGI_MAGYAR_KARACSONYOK_52589&offsetlo=0
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: színpadiaskodnak, parlamentairjeik, pellengérezéssel, kizsákmányolások, halálbüntetéssel, szabadsághősének, hitelképességről, legficánkolósabb, szuronyrohamával, veresnyakkendős, pályadíjnyertes, erdélyországban, szülőszobájában, indiánkultuszát, kifüggesztették, lövöldözésekkel, köszöntőmondása, szomszédainknál, háromszázhatvan, otthonmaradásra, papírfigurákkal, balsejtelmektől, félévszázadnyi, felsorolásával, emberöltőnyibe, karácsonyaként, kivetkőztettek, szabadsághősét, előszeretettel, parancsnokukat, visszaállítani, karácsonyfáján, kárpótlásaként, bensőségesebbé, mesterlegények, figyelmeztetni, félévszázadnyi ideiglenes, finn sarkköri, borvirágos orrú, egész Szentföldön, városi Mindenki, zagyva multikulti, utóbbi évszázadok, eleinte tízórás, kalácsok napjának, velünk együtt, püspöki intelem, kevéske lazítás, magas kassai, farsangolás –, ősellenség török, derék törökök, RÉGI MAGYAR KARÁCSONYOK, Gyed Maróz, Jézuska-pótló Télapózások, Bevásárlás Apó, Mindenki Karácsonyfáján, Magyar Karácsonya, Bornemisza Péter, Dobó István, Balassa Bálint, Pápai Gáspár, Szent Karácsony, Bejczy Gergely, Batthyány Boldizsárnak, Mária Dorottya, Brunszvik Teréz, Podmaniczky Frigyes, Barabás Miklós, Széchenyi István, Pesti Kör, Vachot Sándoréknál, Csapó Mária, Cooper Bőrharisnya-regényeinek, Petőfinket Vachotné, Csapó Etelka, Maga Kossuth Lajos, Honvédelmi Bizottmány, Staten Island, Independence Hallban, Targul Ocna-i, Deseö Lajos, Ravasz László, Karácsony Havának, Sárközy Csaba,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ami embereknek lehetetlen, az...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  210 éve született a SZÓZAT meg...  A másik dolog,  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Jónás Tamás – Végtelen b...  Minden harmadik...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Adakozás  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Ne kapaszkodj magasabbra,  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam Krisztinától  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Még csak most kezdődik a nap  Örülök, hogy látlak!  Akarat  Őrizkednünk kell...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Mai harmónia kártyám  Sose bánj semmit  Png telefon  Hazára minden embernek szükség...  A kételkedés kezelése  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Popper Péter szavai  Szívem  Sose bánj semmit  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Fekete-erdő desszert  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Kerüld el az evangélium örömén...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Paul David Tripp Április 19  Garai Gábor - Takarítás  Jó éjszakát  Őrizkednünk kell...  Egy lelki imádság  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Alázat  Szép álmokat!  George Byron - Ahogy itt jár -...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Szívem  Jónás Tamás – Végtelen b...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mai harmónia kártyám  Julian Brass gondolata  Akarat  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó... 
Bejegyzés Címkék
félévszázadnyi ideiglenes, finn sarkköri, borvirágos orrú, egész Szentföldön, városi Mindenki, zagyva multikulti, utóbbi évszázadok, eleinte tízórás, kalácsok napjának, velünk együtt, püspöki intelem, kevéske lazítás, magas kassai, farsangolás &#8211, ősellenség török, derék törökök, borvacsora hamar, fejekbe szállt, lakoma vége, kisebb ostrom, bécsi király, budai pasa, szent ünnep, pogány mulatozás, falvakban egyvégtében, tánc aprószentekig, mulatságnak része, kisebbek tréfás, egyenjogúság jegyében, lányok gyűjtötték, legények süvegébe, muzsikások kommencióját, utcákon folyt, színes társaság, váltságdíjat gyűjtögetni, módosabbak házait, ünnephez illő, szinte keleties, krímiai tatár, szultánfi születési, ceremónia tartott, hétig való, lovakkal együtt, török kitakarodta, karácsony méltóságát, másik pogány, pénzét &#8211, keresztény bécsi, adószedő hivatali, magyar nemzetnek, német előtt, tisztes polgári, legficánkolósabb kedvűeket, emberöltőnyibe került, többnyire Felvidékről, fenyő &#8211, kisgyermek Barabás, háromszéki Kézdimárkosfalván, szép szokás, karácsonyfát &#8211, legnagyobb magyart, 1829-est említi, évvel előbb, fiúgyermekek nemzedékeinek, egyik csillagdíszre, szép Etelka, vígasztalhatatlan Petőfi, országba tört, fegyveresen elfogottak, derék svarcgelb, 18-i mosonyi, valami Görgey, zászlóalj Vilmos-huszárral, tettes győri, ellenséggel szemben, szent naphoz, kazimiri csatában, tőle megszokott, ezred élén, biztos fedezékben, rohamot követő, igazi kuruc, páratlan nyelvvizsgát, nemzetet &#8211, kegyelemért gyáván, zászlóaljat kerget, gyalogos honvédzászlóaljat, egész dragonyos, osztrák útja, szabadság hazájába, hajó korlátjára, tömeg elcsendesül, henye amerikai, barbár ország, börtönben tankönyvként, pillanat varázsából, időre divat, újszülötteket &#8222, csúcspont 1851, philadelphiai Independence, amerikai nemzet, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3451
  • e Hét: 17681
  • e Hónap: 28792
  • e Év: 182288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.